Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Paarse urinezaksyndroom PBS

Gepubliceerd op: 13 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Het ‘paarse-urinezaksyndroom’ (‘purple urine bag syndrome’ PUBS) is het onschuldige fenomeen waarbij de katheterzak en de blaaskatheter paars kleuren. De urine verkleurt niet.

Tryptofaan uit de voeding (zoals bananen, chocolade, melk en kikkererwten), wordt door darmbacteriën omgezet in de stof ‘indol’. De lever zorgt er vervolgens voor dat er indoxysulfaat uit indol ontstaat. Indoxysulfaat wordt in de urine uitgescheiden. Bepaalde bacteriën in de urine van patiënten die langere tijd een urinekatheter hebben (Providencia stuartii, Klebsiella pneumoniae en Proteus mirabilis), zorgen ervoor dat dit inoxysulfaat wordt omgezet in indigokristallen (blauw) en indirubine (rood).

Indirubine lost op in het plastic van de zak en de katheter en indigokristallen hechten aan de binnenkant van de katheter en de zak zodat deze paars verkleuren.

De aanwezigheid van de bacteriën in de urine van patiënten met een katheter kan mogelijk ook samenhangen met bacteriële overgroei van de darmflora. Dit is een factor voor verhoogde productie van indol, wat uiteindelijk mede het ontstaan van de paarse kleur verklaart. De combinatie van deze factoren is zeldzaam. Urinekweken bij deze patiënten leverden bij herhaling een mengflora op.


 

Laatst bijgewerkt op: 13 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten