KenniscentrumMaterialen › Inontinentiematerialen › Incontinentiematerialen

Incontinentiematerialen

Deze tekst is bestemd voor zorgverleners

Keuze incontinentiemateriaal

Bij het vinden van het juiste incontinentiemateriaal speelt de mate van incontinentie, de fysieke gesteldheid en de dagelijkse bezigheden van de patiënt een rol. Door deze gegevens te combineren, wordt het juiste incontinentiemateriaal gevonden. Daarbij kan een keuzewijzer gebruikt worden. Dit is een kaart waarop het gehele productoverzicht van een merk wordt getoond, via de advieswijzer vindt je het juiste verband. Deze keuzewijzer is bij de diverse fabrikanten van incontinentiemateriaal gratis aan te vragen en is zeker een handig hulpmiddel.
Er zijn vele soorten en merken incontinentiemateriaal op de markt. Kijk samen met de patiënt wat voor hem of haar de beste keus is. Er kan altijd proefmateriaal aangevraagd worden zodat de patiënt ook zelf kan ondervinden of dit de juiste keuze is en of hij persoonlijke voorkeur heeft. Het voordeel hiervan is dat er geen grote hoeveelheden incontinentiemateriaal aan de patiënt geleverd wordt dat in de praktijk niet het juiste materiaal blijkt te zijn.

Bestanddelen verbanden

Incontinentieverbanden dienen om het verlies van urine en/of ontlasting op te vangen. Incontinentieverband bestaat uit een aantal lagen van verschillende materialen. De bovenlaag bestaat uit een drooghoudlaag die vocht doorlaat zodat het oppervlak droog blijft. De tweede laag, de absorptiekern, bevat pulp die de urine opneemt. De meeste verbanden bevatten een derde laag met een zogenaamde superabsorber; in deze laag zijn absorberende korrels verwerkt, deze korrels houden de urine vast en binden het in tot een gel, zodat de huid niet meer nat kan worden en er geen nare geurtjes kunnen ontstaan.

Soorten van absorberende incontinentie materialen

 
 • Verbanden met hechtstrip; verband verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten en afmetingen. dit verband wordt geplakt in goed aansluitend ondergoed.
 • Verbanden zonder hechtstrip: verband verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten en afmetingen. Dit verband dient gefixeerd te worden door, bij voorkeur, een goed sluitende onderbroek met een breder kruis of een fixatiebroekje; dit zijn herbruikbare, elastische netbroekjes.
 • inlegger voor extra absorbtie: verband zonder hechtstrip en plastic achterkant. Deze kunnen in een pants, slip of flex gelegd worden om de opvangcapaciteit te verhogen.
 • Herenverbanden: verbanden die speciaal anatomisch ontworpen zijn voor mannen. Verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten en afmetingen
 • Incontinentiebroekjes (pants): dit zijn wegwerpbroekjes die worden gedragen als gewoon ondergoed. Ze zijn elastisch, verkrijgbaar in verschillende maten en absorptiecapaciteiten. In het broekje moet nooit een ander verband gebruikt worden, uitgezonderd de inlegger voor extra absorbtie. 
 • Slips: ze zijn ontworpen voor mensen met een zwaardere vorm van incontinentie. Verkrijgbaar in verschillende maten en absorptiecapaciteiten met hersluitbare plakstrips aan de zijkant.
 • Flex: ze zijn ontworpen voor mensen met een zwaardere vorm van incontinentie. Verkrijgbaar in verschillende maten en absorptiecapaciteiten met een elastische band om het middel.
 • Zwemslips: deze zijn ontwikkeld voor mensen met ontlasting incontinentie. Het uiterlijk is als een gewone zwembroek, doch eventuele ontlasting wordt opgevangen. Deze zwemslips worden, over het algemeen, niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wasbaar incontinentiemateriaal

Er bestaan ook wasbare incontinentiematerialen ter bescherming. Deze broekjes lijken op gewoon ondergoed, echter het kruis is voorzien van absorberend materiaal dat ingenaaid is in ondoorlaatbaar materiaal waardoor er geen lekkages zouden kunnen optreden. Deze broekjes kunnen alleen gebruikt worden bij een zeer lichte tot lichte vorm van incontinentie, met name urine-incontinentie. Wasbaar materiaal kan ook gebruikt worden als men een allergische reactie krijgt op wegwerpmateriaal. Wasbaar incontinentiemateriaal wordt niet standaard door iedere zorgverzekeraar vergoed. Dit dient eerst aangevraagd te worden bij de zorgverzekeraar.

(Bron: Medireva)Opvangmaterialen

Externe katheter of condoomkatheter of uritip (man)

Als er geen mogelijkheid is om incontinentieverband te dragen, is voor sommige mannelijke patiënten de oplossing om een externe katheter of condoomkatheter te dragen. Ook hiervan zijn er weer vele soorten. Belangrijk is het goed opmeten van de maat van de penis om de juiste condoomkatheter te vinden. Voor het opmeten moet gebruik gemaakt worden van een maatkaart, deze kaart wordt bij het materiaal meegeleverd, of is bij de firma aan te vragen. De juiste diameter bepaal je door het kaartje aan de basis van de penis te houden.
Er zijn vele soorten en maten condoomkatheters. Advies en hulp bij problemen kan er gegeven worden door de continentieverpleegkundige in het ziekenhuis of bij de medisch speciaalzaak.

McGuire urinaal (man)

Als het gebruik van een (condoom)katheter niet mogelijk of ongewenst is, kan een McGuire urinaal, ook wel draagurinaal, worden gebruikt. Dit systeem bestaat uit een elastische gordel en een afneembare schacht en is in tegenstelling tot (condoom)katheters, meermalig te gebruiken. Het reinigen van de schacht vereist wel extra zorg in verband met de afzetting van urinezouten.

Urox urine-opvangsyteem (man)

Kenmerkend voor het UROX urinesysteem is de flexibele cup die over de penis wordt geplaatst. Een fixatiebroek houdt de cup op zijn plaats. Het systeem is niet geschikt voor de nacht of bij bedlegerigheid. Bij het systeem hoort een speciale spoelvloeistof voor het reinigen van de onderdelen. De cup kan tot 29 dagen worden gebruikt, de urine-opvangzak één week. De flexibele cup heeft een elastisch siliconenmembraan met een gat waardoor de penis in de cup wordt gebracht. Aan de cup zit een slang die de urine afvoert naar de urine-opvangzak. De cup is zo ruim dat er genoeg lucht rondom de penis is om ervoor te zorgen dat de huid kan drogen. Dit systeem is een alternatief als een condoomkatheter niet mogelijk is.

Urinecollector (vrouw)

De kleeflaag rond de opening van de urine-collector wordt over de schaamlippen bevestigd. Dit opvangsysteem is geschikt voor bedlegerige gebruikers en kan 24 uur gebruikt worden. Aan de uitloop wordt een urine-opvangzak gekoppeld.

Reca fem

deze vaginale tampon geeft druk op de vaginale wand waardoor de plasbuis en de omringende spieren ondersteund worden.Toepasbaar bij vrouwen met stress-incontinentie. Dit hulpmiddel kan een goede oplossing zijn voor vrouwen die urineverlies hebben tijdens het sporten.
 

Advies en hulp

Advies en hulp bij problemen kan er gegeven worden door de continentieverpleegkundige in het ziekenhuis of bij de medisch speciaalzaak. Ook bestaat de mogelijkheid dat er een verpleegkundige van de firma of de medisch speciaalzaak bij de patiënt thuis instructie komt geven.Wanneer wordt incontinentiemateriaal vergoed?

De patiënt heeft recht op vergoeding van incontinentiemateriaal als er sprake is van één van de volgende situaties:
 • Als het urineverlies langer duurt dan twee maanden.
 • Als het verlies van ontlasting langer duurt dan twee weken én hierdoor het dagelijks leven ernstig wordt verstoord en langdurig gebruik noodzakelijk is.
 • Wanneer het ziektebeelden betreft waarbij mag worden aangenomen dat de incontinentie niet vanzelf geneest en blaas- of bekkenbodemtraining niet helpen.
 • Wanneer het dient ter ondersteuning van blaas- of bekkenbodemtraining voor de duur van de therapie.
 • Verzekerden vanaf 3 jaar met een niet-fysiologische vorm van incontinentie hebben recht op vergoeding van absorberende incontinentiematerialen, mits zij aan de medische indicatie voldoen.
 • Verzekerden van 5 jaar of ouder kunnen aanspraak maken op vergoeding van incontinentieverbanden, mits zij aan de medische indicatie voldoen.