KenniscentrumThema's › Bekkenbodem › Bekkenbodem

Bekkenbodem

vrouwelijke geslachtsorganen (bron shutterstock)De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de organen in de buik draagt. Deze organen zijn o.a. de blaas, baarmoeder en darmen. In de bekkenbodem zitten enkele openingen: de plasbuis, de anus en bij vrouwen de vagina-opening.

De bekkenbodem zorgt voor het openen en sluiten van de plasbuis, vagina (schede) en anus. Zo zorgt de bekkenbodem ervoor dat men kan plassen en ontlasten en niet ongewild urine of ontlasting verliest en men seks kan hebben.
De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en zijn belangrijk in het dagelijks bewegen, de toiletgang, bij seksualiteit en bij het tegengaan van rug- en bekkenpijn.

Bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en helpen voorkomen van klachten in het gebied van het bekken, buik, de lage rug en de bekkenbodem. Als een patiënt verwezen wordt naar een bekkenfysiotherapeut is het van belang dat dit een geregistreerde bekkenfysiotherapeut is. Naast de opleiding tot fysiotherapeut heeft de geregistreerde bekkenfysiotherapeut een 3-jarige opleiding gevolgd tot bekkenfysiotherapeut. In het Slingeland Ziekenhuis zijn altijd geregistreerde bekkenfysiotherapeuten werkzaam.
Zie ook: Bekkenfysiotherapie (informatie voor patiënten)

Klachten waarbij bekkenfysiotherapie helpt

Bij de urologische patiënt zal de bekkenfysiotherapie met regelmaat ingeschakeld worden. Denk hierbij aan patiënten met de volgende klachten:
  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting (incontinentie);
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting;
  • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis);
  • begeleiding voor en na operaties in buik- of bekkengebied.