Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Prostaatontsteking

Prostatitis

Gepubliceerd op: 06 december 2021

Prostatitis is een aandoening die moeilijk herkenbaar is en bij 2% tot 10% van alle mannen voor komt. Patiënten met chronische prostaatontsteking komen vaak bij een dokter. De aandoening is moeilijk behandelbaar en zorgt voor veel pijn en problemen.

Er zijn twee vormen van prostatitis: acute prostatitis en chronische prostatitis.
De prostaat kan ontstoken raken door een bacterie, maar vaak is de oorzaak van de ontsteking niet duidelijk. Slechts 10% van de prostaatontstekingen is bacterieel en reageert op behandeling met antibiotica. Bij de groep patiënten met chronische bacteriële prostaatontsteking is meestal ook sprake van een steeds terugkerende urineweginfectie.

Verschijnselen van prostatitis

De klachten van een ontsteking van de prostaat variëren sterk. Het belangrijkste verschijnsel is pijn, hoewel de pijn sterk wisselt en ook tijden afwezig kan zijn. De pijn wordt gevoeld in de onderbuik en in het gebied van de blaas en straalt uit naar de rug en de liezen. Ook kan het zijn dat de penis en de balzak pijnlijk zijn en een branderige pijn gevoeld wordt in het gebied tussen de balzak en de anus (perineum). Dit maakt zitten pijnlijk. Autorijden met een prostaatontsteking veroorzaakt dan ook veel last.

Plasklachten bij prostaatontsteking

Ook plasklachten behoren tot de verschijnselen van prostatitis: meer aandrang om te plassen, vaker plassen en de plas niet lang op kunnen houden. Daarnaast kan het plassen branderig aanvoelen. Soms is de urinestraal zeer dun of kan plassen volledig onmogelijk zijn en aanleiding geven tot urineretentie (de blaas kan niet helemaal geleegd worden).

Koorts en koude rillingen zijn mogelijke verschijnselen bij een acute bacteriële prostaatontsteking. Soms moet een katheter geplaatst worden om de blaas te legen.

Alle andere vormen van prostatitis zijn een chronisch pijnsyndroomen geven zelden aanleiding tot direct ingrijpen.

Behandelingen

Antibiotica: wanneer bacteriën de oorzaak zijn van een prostatitis, werken antibiotica meestal goed. Bij chronische prostatitis moet langere tijd antibiotica geslikt worden.
Alpha Blockers zorgen ervoor dat de blaashals ontspant waardoor men gemakkelijker en onder minder druk kan plassen.
Pijnstillers: onmisbaar in de perioden waarin de pijn erg aanwezig is.
Botox injecties: Botuline Toxine (Botox) biedt de mogelijkheid om de zenuwen in de prostaat tijdelijk uit te schakelen. Naar deze behandeling wordt nog volop onderzoek gedaan.
Bekkenbodem fysiotherapie geeft structurele verbetering van spieren rondom de blaasuitgang en de prostaat.

 

Laatst bijgewerkt op: 07 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten