Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Stress-incontinentie

behandeling bekkenfysiotherapeut

Gepubliceerd op: 16 december 2021

Stress-urine-incontinentie is een veel voorkomende vorm van incontinentie. Kenmerkend voor deze vorm is het verlies van kleine beetjes urine. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij hoesten, niezen of tijdens het sporten omdat de druk in de buik verhoogt tijdens deze momenten. Dit heet ook wel inspannings-urine-incontinentie of hoge druk-urine-incontinentie.

Ontstaan

Stress-urine-incontinentie ontstaat vaak na een bevalling, echter veel andere factoren spelen mee zoals zwaar hoesten, zwaar tillen, overgewicht, veelvuldig hard persen en onvoldoende beweging.
Als een vrouw bevalt van een kind, worden de bekkenbodemspieren opgerekt. Als deze spieren niet getraind worden kunnen ze verzwakt blijven met mogelijk incontinentie tot gevolg. Als de spieren verzwakt zijn, betekent dit dat ze onvoldoende sterk zijn om de plasbuis snel te kunnen steunen bij een drukverhogend moment. Het gevolg is het verlies van druppeltjes urine.
Deze vorm van incontinentie komt bij vrouwen van elke leeftijd voor. 

Behandeling

De bekkenfysiotherapeut kan samen met u een oefenschema opzetten om uw bekkenbodemspieren te trainen om er voor te zorgen dat de spieren weer voldoende sterk zijn en goed functioneren om de drukverhogende momenten op te vangen.

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren

U kunt zelf proberen om uw bekkenbodem te oefenen, u kunt de oefeningen thuis doen.

  • Ga op uw rug liggen met opgetrokken knieën en leg uw handen losjes op uw buik. Het is de bedoeling dat u uw bekkenbodemspieren aanspant tijdens een uitademing. U neemt dus als het ware uw bekkenbodem mee naar binnen toe tijdens het uitademen (u trekt uw plasbuis en anus in).
  • Houd uw spieren aangespannen, maar adem wel gewoon in en uit.
  • Na driemaal rustig in- en uitgeademd te hebben, ontspant u uw bekkenbodem weer. Het is even oefenen, maar op den duur lukt het steeds beter. Wanneer het goed gaat kunt u de oefening ook zittend of staand uitvoeren tijdens uw dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld tijdens het fietsen, sporten, televisie kijken, haren kammen, tanden poetsen en het in de rij staan voor een kassa. Niemand ziet dat u aan het oefenen bent.
  • Als u moet bukken of tillen, adem dan eerst uit en span uw bekkenbodemspieren aan. Moet u gedurende enige tijd kracht blijven zetten, houd dan uw bekkenbodem stevig aangespannen maar adem rustig door.

Merkt u dat er geen verbetering optreedt ondanks oefenen en/ of voelt u niet hoe u de bekkenbodem kunt aan- en ontspannen, dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw behandelend arts. Deze kan u een verwijzing geven voor behandeling bij een bekkenfysiotherapeut. 

Laatst bijgewerkt op: 16 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep