Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Tips en tricks bij een urostoma

Gepubliceerd op: 14 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Enkele handige weetjes met betrekking tot een urostoma.

Achterzijde huidplak snel verzadigd

Is de achterzijde van de plak snel verzadigd? (wit/gelige verkleuring van de huidplak, en waardoor verweking van de huid op die plek zichtbaar is). En is daar geen directe aanleiding voor gevonden zoals een plooi of een kuiltje, of de huidplaat is weggevreten waardoor de huid zichtbaar is? Laat dan de ph-waarde van de urine een keer controleren. Een afwijkende ph-waarde kan de plak snel aantasten. De urine moet dan mogelijk aangezuurd worden.

Let op: urine mag nooit rechtstreeks uit het stomazakje worden afgetapt voor de ph bepaling, maar moet rechtstreeks gekatheriseerd worden uit het stoma (steriele urine). Dit kan op afspraak bij de polikliniek Urologie of de Stomapoli.

Urine is troebel

De urine kan er soms troebel uitzien (wittige vlokken in het opvangsysteem); dit wil niet zeggen dat er sprake is van een urinewegontsteking. Vaak zijn het de darmvlokken die vrijkomen uit het stukje darm waar nu de urineleiders ingehecht zijn. In principe is er geen aktie nodig.

Urine stinkt

Als urine stinkt en er een verdenking is van een urinewegontsteking, tap dan nooit urine af uit het opvangsysteem om te laten onderzoeken. Deze urine zal altijd afwijkend zijn omdat het opvangsysteem niet steriel is. Wil je de urine laten nakijken dan dient de urine gekatheriseerd te worden uit het stoma (steriele urine). Dit kan op afspraak bij de polikliniek Urologie of de Stomapoli.

Onverklaarbare lekkage

Vraag bij onverklaarbare lekkages de stomadrager eens om te gaan zitten. Dan zie je de buik soms erg veranderen. Dan valt het stoma soms in een holte die bij een liggende houding niet opvalt. Dan is mogelijk aanpassing van het materiaal wenselijk.

Checken afloop urineleiders en nieren bij splints in stoma

Als de stomadrager met nog splints in het stoma naar huis is gekomen, kun je checken of de urineleiders en nieren goed aflopen.

  • De splint die in de rechter urineleider zit = recht afgeknipt aan het uiteinde.
  • De splint die in de linker urineleider zit = spits afgeknipt aan het uiteinde.

Band van de onderbroek

Denk eraan dat de band van de onderbroek over het stoma wordt gedragen of geheel onder het opvangsysteem, zodat de urine goed kan afvloeien.

 

Laatst bijgewerkt op: 03 oktober 2022

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep