Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Urineblaas

Gepubliceerd op: 30 november 2021

De blaas vormt een onderdeel van de lagere urinewegen. De urine die door de nieren wordt geproduceerd, gaat via de urineleiders naar de blaas. Urine wordt in de blaas tijdelijk opgeslagen voordat we het uitplassen. Er kan gemiddeld zo’n halve liter urine in de blaas.

Als de blaas vol begint te raken stuurt deze een signaal via de zenuwen van het ruggenmerg naar de hersenen en voelen we de aandrang om te plassen.

Tussen het geven van dit signaal en de werkelijke noodzaak om de blaas te legen, zit nog voldoende tijd om naar het toilet te gaan. Tenslotte hebben we geleerd om op een sociaal acceptabel moment te plassen. Bij voorkeur op een toilet. Maar hoe langer u het plassen uitstelt, hoe groter de aandrang wordt. Deze kan zelfs pijnlijk zijn. Wanneer u zich blijft verzetten tegen het plassen, neemt het regelcentrum in ons ruggenmerg de zaak uiteindelijk over en kan het voorkomen dat de blaas automatisch leeg loopt. Het komt ook voor dat plassen onmogelijk wordt en de blaas overvol raakt en langzaam kleine beetjes naar buiten drukt.

 

Laatst bijgewerkt op: 16 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep