Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Urodynamisch onderzoek

Onderzoek naar het functioneren van de urinewegen

Gepubliceerd op: 09 december 2021

Het urodynamisch onderzoek wordt gedaan bij mensen die problemen hebben met plassen of die last hebben van ongewild urineverlies (incontinentie). Met een urodynamisch onderzoek kan de oorzaak van deze plasklachten achterhaald worden. Met dit onderzoek wordt gekeken naar het gedrag en functioneren van de blaas en of de sluitspieren goed werken.

Functioneren van de urineweg

De blaas heeft twee functies:

  • de urine zo lang mogelijk vasthouden
  • het uitplassen op het gewenste moment.

Als de blaas bijna vol zit voel je aandrang om te gaan plassen. Gewoonlijk kunnen we het moment van plassen dan nog enige tijd uitstellen en worden we er later nog eens aan herinnerd. Als we vervolgens de blaas leeg plassen hoort dit soepel te gaan met een krachtige straal en zonder druppels. Na het plassen hoort de blaas leeg te zijn.

Bij het vullen en legen van de blaas ontstaat bepaalde druk. Deze druk verschilt in de blaas, de plasbuis of de buik. Het urodynamisch onderzoek kan deze druk meten met kleine druksensoren. Dit onderzoek geeft informatie over het functioneren van de urineweg.

Het urodynamisch onderzoek  

Voor het urodynamisch onderzoek brengt de verpleegkundige een dun slangetje (katether) via de plasbuis in de blaas in. Tevens brengt deze een katether via de anus in de endeldarm. Zo kan de druk worden gemeten in de plasbuis, de blaas en de buik. 

Drie elektrodeplakkers bij de anus registreren de activiteit van de bekkenbodemspier. 
De verpleegkundige vult de blaas met een steriele wateroplossing en de apparatuur meet de druk in de blaas, buik en op de sluitspier. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Folder

Meer informatie over het verloop van dit onderzoek leest u in de folder Urodynamisch onderzoek.

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2022

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep