Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Urotherapie

Gepubliceerd op: 09 december 2021

Urotherapie is een behandeling die niet gebaseerd is op een operatie of medicijnen, maar uitgaat van het niet goed functioneren van de lagere urinewegen. De therapie is bedoeld voor kinderen met lagere urinewegklachten (LUTS). Het is een combinatie van cognitieve-, gedrags- en fysieke training. Het uiteindelijke doel van de urotherapie is om het plaspatroon te normaliseren en verdere functionele beschadigingen te voorkomen.

Bij urotherapie wordt rekening gehouden met het totale proces van zindelijk worden; van vulling tot het legen van de blaas, overdag en ’s nachts.

De behandeling kent een ‘standaard therapie’ en een ‘specifieke therapie’, zoals bekkenbodemtraining, gedragstraining en biofeedback training. Het programma is gebaseerd op een zorgvuldige evaluatie en uitleg van normale- en abnormale blaasfunctie, in combinatie met behandeling met medicijnen van obstipatie en infectie. Feedback van plaspatroon en bekkenbodemfunctie zijn belangrijke leerelementen. Naast instructie over relaxatie van de bekkenbodem, mictie(plas)frequentie en drinkpatroon, moet tevens een gedragsverandering plaatsvinden. Daarbij leert het kind anders en bewuster reageren op aandrang en natte incidenten. Herhaling en bekrachtiging zijn dan ook een onderdeel van de therapie.
(bron www.urotherapie.nl)

Laatst bijgewerkt op: 09 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep