Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Veel gestelde vragen met betrekking tot urologie

Gepubliceerd op: 02 december 2021
Mijn blaasontsteking gaat niet over. Moet ik naar de uroloog?
expand_more

Als een infectie aan de urinewegen, zoals een blaasontsteking, niet overgaat na een antibiotica-kuur is het raadzaam dat uw urine wordt onderzocht. Dit kan uw huisarts regelen. Zo wordt duidelijk welke bacterie de infectie veroorzaakt, zodat er gericht op die bacterie een antibioticum gegeven kan worden. 
Als de infectie dan nog niet overgaat of snel weer terug komt is het raadzaam dat u wordt doorverwezen naar de uroloog voor nader onderzoek. De uroloog kan dan onderzoeken wat de oorzaak is.

Er komt prostaatkanker voor in de familie. Moet ik mijn PSA-waarde laten controleren?
expand_more

Als u zich zorgen maakt omdat er bijvoorbeeld prostaatkanker is geconstateerd bij iemand in uw omgeving raden wij u aan hierover een gesprek te hebben met uw huisarts. Als er reden is voor een onderzoek zal de huisarts dit doen. Het gaat dan niet alleen om het meten van de PSA-waarde in uw bloed, maar ook om een lichamelijk onderzoek naar de prostaat (rectaal toucheren). Soms is het nodig dat de huisarts u verwijst naar de uroloog om voldoende duidelijkheid te krijgen. De uroloog kan dan een echografie maken van de prostaat, eventueel aangevuld met een biopsie (daarbij wordt er een stukje weefsel weggehaald voor onderzoek).

Kan ik een vraag stellen aan een uroloog van het Slingeland?
expand_more

U kunt geen vraag stellen over uw eigen gezondheid via een e-mail aan ons ziekenhuis. Wij kunnen niet garanderen dat het e-mailverkeer op een veilige wijze plaatsvindt zodat uw persoonlijke gevens beschermd zijn tijdens de verzending.

Als u onder behandeling bent bij de uroloog, kunt u een E-consult in Mijn Slingeland in een veilige omgeving een vraag stellen aan de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Het bericht in een e-consult wordt aan het specialisme aangeboden. De secretaresse zorgt dat uw bericht bij de juiste persoon terecht komt voor beantwoording.  

Als u (nog) niet onder behandeling bent van een uroloog in het Slingeland Ziekenhuis raden we u aan om bij gezondheidsklachten eerst contact op te nemen met uw huisarts. Die zal u adviseren en indien nodig een verwijsbrief geven naar een specialist in het ziekenhuis. Specifieke vragen over uw gezondheid kunt u dan tijdens een consult stellen.

Kan ik een second opinion vragen bij de uroloog van het Slingeland?
expand_more

Bent u patiënt van een uroloog in een ander ziekenhuis? Voor een second opinion in het Slingeland Ziekenhuis heeft u wel een verwijzing nodig van uw huisarts of de specialist in het ziekenhuis waar u onder behandeling bent. Heeft u een verwijzing, dan kunt u contact opnmemen met de polikliniek om een afspraak te maken voor een second opinion.

Bent u onder behandeling in het Slingeland en wilt u een second opinion van een andere uroloog binnen het Slingeland Ziekenhuis? Dat kan u kunt altijd om een tweede mening vragen. U heeft van niemand toestemming nodig, ook niet van uw eigen specialist. We raden wel aan om dit te bespreken met uw specialist. Ook als u besluit naar een ander ziekenhuis te gaan. U heeft namelijk wel een verwijzing nodig. 

Kan in mijn medisch dossier van de uroloog krijgen?
expand_more

Een patiënt heeft recht op inzage van zijn/haar medisch dossier waarin gegevens staan over de behandeling in het ziekenhuis.

Het snelst heeft u inzage in uw medisch dossier via Mijn Slingeland. Informatie die na 29 september 2016 is ingevoerd, is te zien in het online dossier. Informatie van voor deze datum kan alleen via het privacyformulier worden opgevraagd.

Het is ook mogelijk  verzoek tot inzage in het medisch dossier te doen door het 'privacyformulier' in te vullen. Zie Dossier opvragen.

Laatst bijgewerkt op: 04 maart 2022

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep