Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Aandrang-incontinentie

behandeling bekkenfysiotherapeut

Gepubliceerd op: 16 december 2021

Aandrang-urine-incontinentie is een vorm van incontinentie waarbij de blaas zich in een keer leegt zonder dat u hier invloed op heeft. Dit gebeurt vaak terwijl u (net) niet op het toilet zit. Kenmerkend is dat het gaat om verlies van scheuten urine of zelfs het ongewild legen van de gehele blaasinhoud.

Oorzaak

Een oorzaak kan zijn dat uw bekkenbodemspieren te gespannen zijn waardoor de blaas geïrriteerd raakt. De hoge spierspanning van de bekkenbodem heeft ook tot gevolg dat u de blaas niet goed leeg kan plassen. Hierdoor kan urine in de blaas achterblijven, wat urineweginfecties tot gevolg kan hebben. Ook zal uw blaas eerder seintjes geven dat er geplast moet gaan worden (u hebt sneller aandrang om te plassen).

Behandeling

De bekkenfysiotherapeut leert u bewust te worden van de functie van uw bekkenbodemspieren; hoe kunt u deze aanspannen, maar vooral ook hoe kunt u deze spieren ontspannen. U leert voelen wat uw bekkenbodemspieren doen tijdens het plassen. Tevens wordt gekeken naar hoe u uw houding op het toilet kunt verbeteren.

Algehele ontspanning speelt een belangrijke rol bij hoge spierspanning van de bekkenbodem, samen met een rustige ademhaling.

Laatst bijgewerkt op: 16 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten