Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Blaaskatheter

via de plasbuis of buikwand

Gepubliceerd op: 09 december 2021

Een blaaskatheter is een dun buisje dat door medisch personeel in de blaas van de patiënt gebracht kan worden. Een blaaskatheter zorgt ervoor dat urine vanuit de blaas in een opvangzak stroomt. Het kan noodzakelijk zijn om een katheter aan te brengen na bijvoorbeeld een operatie of als er urine achterblijft in de blaas na het plassen (retentie).

Er zijn folders beschikbaar over dit onderwerp:

Inbrengen van katheter via de plasbuis

De urethrale katheter wordt via de plasbuis ingebracht. De verpleegkundige zal de uitgang van de urinebuis schoonmaken met natte gazen. Hierna wordt een verdovende gelei in de urinebuis gespoten. Dit kan een branderig gevoel geven De verpleegkundige trekt handschoenen aan en brengt de katheter via de urinebuis in de blaas. Dit kan gevoelig zijn. 

Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje. Deze ballon zit na het inbrengen in de blaas. Via een ventiel wordt deze met water gevuld. De ballon voorkomt dat de katheter uit de blaas valt.

Inbrengen van katheter via de buikwand

De suprapubische katheter wordt onder plaatselijke verdoving ingebracht. De uroloog maakt een klein sneetje in de buik, net boven het schaambeen en brengt zo de katheter in de blaas. Er zit dan geen slangetje in de plasbuis. Het is dus nog mogelijk om via de normale weg te plassen.
Er zit een ventiel op het uiteinde van de katheter. Via dit ventiel kunt u na het plassen controleren of u de blaas nu wel goed leeg plast.

Opvangzak

Het is mogelijk om een opvangzak aan de katheter te bevestigen. Er zijn zakken voor de dag en voor de nacht. Dagzakken zijn de zogenoemde beenzakken. Dit zijn kleinere opvangzakken, welke met behulp van banden op het been bevestigd zijn. Nachtzakken zijn grotere zakken voor meer inhoud en met langere afvoerslangen eraan. Deze kunt u 's avonds voordat u naar bed gaat aanbrengen en dan naast uw bed hangen.

Drinken

Voor mensen met een katheter is het erg belangrijk om veel te drinken. Zij moeten proberen om twee liter vocht per dag tot zich te nemen. Dit vermindert blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.

Andere katheters

Er zijn ook katheters die vanuit de nier komen. Dit zijn de Dubbel J katheter of de nefrostomiekatheter.

Laatst bijgewerkt op: 14 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep