Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Blaasstenen

Gepubliceerd op: 03 december 2021

Net als nierstenen kunnen ook blaasstenen ontstaan uit de afvalstoffen van urine. Blaasstenen worden meestal niet in de nier maar in de blaas gevormd. Het kan ook dat de stenen vanuit de nier meegevoerd worden naar de blaas. Deze steentjes kunnen een afmeting hebben variërend van enkele millimeters tot centimeters.

  • Kleine steentjes worden uitgeplast.
  • Grotere blaasstenen moeten net als nierstenen worden vergruisd of met een operatie worden verwijderd omdat ze de doorgang van de urine kunnen belemmeren.

Een te grote steen proberen uit te plassen kan erg pijnlijk zijn. Blaasstenen kunnen vast komen te zitten in de plasbuis en een infectie veroorzaken. 

Blaasstenen kunnen ook ontstaan als langdurig een katheter in de blaas zit. Of als er urine in de blaas achterblijft na het plassen. Dit gebeurt als iemand niet goed uitplast of te gehaast plast. Uit de urine die achterblijft in de blaas, vormen zich kristallen van calcium of urinezuur, dit zijn blaasstenen.

Klachten

Een blaassteen kan plasklachten veroorzaken. Als de steen de doorgang blokkeert gaat plassen moeilijk, doet het soms ook pijn, zit er bloed bij de urine of geeft het een branderig gevoel. Blaasstenen kunnen bovendien terugkerende blaasontsteking veroorzaken.

Behandeling

cystolithotripsie

De behandeling van blaasstenen gebeurt meestal door een operatie in dagopname met een cytolithotripsie. Dit gebeurt met behulp van een ruggenprik of onder algehele narcose. Er gaat dan een buisje via de urineleider naar binnen. Door middel van geluidsgolven kan de steen kapot worden gemaakt zodat deze kan worden uitgeplast. De steen kan ook met een grijpertje worden verwijderd.
Als de steen te groot is dan zal een operatie (via de buikwand) nodig zijn om de steen te verwijderen.

 

Laatst bijgewerkt op: 14 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep