Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Blaastraining met een suprapubisch katheter

Gepubliceerd op: 13 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Een suprapubische katheter kan worden afgestopt met katheterventiel. Dit zorgt dat het katheter niet doorgankelijk is zodat de urine zich verzamelt in de blaas. Daardoor voelt de patiënt weer aandrang om te plassen, zoals voorheen.

Blaastraining

Op het moment dat een patiënt aandrang voelt, moet hij proberen te plassen. Betreft dit steeds een kleine hoeveelheid urine, dan moet hij dit bij de volgende aandrang om te plassen even uitstellen. Het uitstellen gebeurd telkens iets langer, zodat geleidelijk meer controle ontstaat over de blaas en de normale functie en capaciteit van de blaas herstelt.

Meten

Het is belangrijk om de hoeveelheid die spontaan wordt uitgeplast te meten door in een maatbeker te plassen. Hou hiervoor een mictielijst bij.
Daarnaast is het ook van belang om te weten of de blaas goed is leeg geplast. Door het ventiel op de suprapubische katheter te openen, is het mogelijk om het residu na het plassen in de blaas te meten. Noteer ook deze hoeveelheid. Zo kan worden nagegaan hoeveel iemand uitplast en hoeveel residu er nog in de blaas zit.

Controle bij uroloog

Als een patiënt voor controle terugkomt bij de uroloog, is het prettig als de metingen genoteerd zijn op een mictielijst. Dit hoeft dan slechts één dag, in de week voorafgaande aan de controle opgeschreven te worden. (Zie ook het pdf bestand van een lege mictielijst)
De arts bepaalt naar aanleiding van deze bevindingen het verdere beleid.

Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2022

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep