Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Gedraaide zaadbal

torsio testis

Gepubliceerd op: 03 december 2021

Bij plotselinge pijn in de zaadbal kan er sprake zijn van een draaiing van de zaadbal, ook wel een steeldraai van de bal (torsio testis) genoemd. Hierbij draait de bal om zijn as, waardoor de bloedtoevoer naar de zaadbal afknelt. Dit geeft veel pijn.
Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor pijn in de balzak of zaadballen.

Klachten bij een gedraaide bal

De pijn wordt gevoeld in de bal. Deze zit vaak hoog opgetrokken in de balzak. De pijn straalt uit naar de lies en onderbuik. Deze pijn wordt als zeer ernstig ervaren en gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken. Er kan een verdikking zitten in de zaadbal (harde knobbel).

Oorzaken van een gedraaide bal

Een gedraaide zaadbal kan na een fysieke inspanning optreden, maar ook spontaan zonder aanwijsbare oorzaak. In zeldzame gevallen kan een gedraaide bal al vóór de geboorte zijn ontstaan. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen tussen de 12 en 25 jaar.

Behandeling van een gedraaide bal

De pijn wordt veroorzaakt doordat de zaadbal geen zuurstof meer krijgt. De bloedtoevoer naar de zaadbal is namelijk afgekneld. Het is noodzakelijk om binnen 6 uur de bal terug te draaien zodat zuurstof het weefsel weer kan bereiken.
Als de diagnose binnen zes uur is gesteld, zal de uroloog direct opereren. Het scrotum wordt onder narcose geopend en de zaadbal wordt teruggedraaid. Deze kleurt dan van blauw weer terug naar roze.

Als de operatie te laat is dan zal de bal donkerblauw of zwart zijn en na terugdraaien niet meer roze kleuren. De bal is dan verloren en moet worden verwijderd. Het is dus van groot belang om bij de verdenking op een gedraaide bal (torsio testis) direct hulp te zoeken.

Laatst bijgewerkt op: 14 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep