Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Pijn in de balzak / zaadballen

Scrotale pijn

Gepubliceerd op: 03 december 2021
Pijn in de balzak of aan één van beide ballen komt vaak voor bij jonge mannen. Deze pijn kan sterk variëren. Soms is de pijn maar tijdelijk en niet zo erg. Maar het komt ook voor dat de pijn langdurig en sterk aanwezig is.

Mogelijke oorzaken

Bij een groot deel van de patiënten wordt geen oorzaak gevonden.
Er zijn wel een paar oorzaken waardoor pijn in de balzak kan ontstaan:

Draaiing van de testikel

Als de pijn plotseling optreedt, kan er sprake zijn van een draaiing van de zaadbal. De pijn wordt gevoeld in de bal. Deze zit vaak hoog opgetrokken in de balzak. De pijn straalt uit naar de lies en onderbuik. Deze pijn wordt als zeer ernstig ervaren en gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken.
De pijn wordt veroorzaakt doordat de zaadbal geen zuurstof meer krijgt. Het is noodzakelijk om binnen 6 uur de bal terug te draaien zodat zuurstof het weefsel weer kan bereiken.

Ontsteking van de bal en/of bijbal

Ontsteking is meestal het gevolg van bacteriën die het weefsel ziek maken. Dit komt in het geval van de bal en bijbal meestal door bacteriën uit de blaas of prostaat. Vaak zijn er dus al plasklachten voordat de bijbalontsteking ontstaat. Dit hoeft echter niet. Als de bal ontsteekt zal deze zwellen,pijnlijk worden en meestal rood verkleuren. Ook kan de bal warm aanvoelen. De klachten kunnen sterk lijken op de klachten zoals bij een draaiing van de zaadbal. Meestal ontstaat de pijn geleidelijk. Bovendien kan de patiënt zich ziek voelen en koorts hebben. De bal ligt niet hoog opgetrokken in het scrotum en de bijbal is zeer gevoelig en vergroot. Indien de diagnose onduidelijk is kan het noodzakelijk zijn om op de operatiekamer een kijkje in de zak te nemen om een draaiing ( torsio) uit te sluiten. De behandeling van een epididymo-orchitis of bal en bijbalontsteking bestaat vooral uit rust, koelen, pijnstillers en eventueel antibiotica.

Zaadbalkanker

In het geval van zaadbalkanker is de pijn meestal niet het belangrijkste symptoom. Er is een vormverandering en groei van de zaadbal.

Pijn door niersteen

Een steen kan zorgen voor een sterke pijn (flankpijn) die soms uitstraalt naar de lies en de balzak. In het geval van een niersteen bevindt deze zich aan de kant waar ook de pijn in de balzak gevoeld wordt en meestal in het nierbekken.

Chronic pelvic pain syndrome (gevoelige zaadballen)

Veel mannen lijden chronisch aan gevoelige ballen. De zaadbal is van nature gevoelig bij aanraking. Dit is vergelijkbaar met de gevoeligheid die borsten bij de vrouw kunnen hebben. Soms is de aanraking zeer pijnlijk en kan het als hinderlijk worden ervaren. Vaak wordt hiervoor geen verklaring gevonden.

Het is echter ook mogelijk dat de man een hoge spanning in zijn bekkenbodemspieren heeft. Door de chronisch hoge spanning kunnen veel klachten worden veroorzaakt zoals: Obstipatie, plasklachten, buik- en/of rugpijn en ook chronisch overgevoelige testikels. Urologisch onderzoek. De bekkenfysiotherapeut kan hier door training iets aan doen.

Laatst bijgewerkt op: 09 oktober 2023

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep