Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Incontinentiematerialen

Gepubliceerd op: 10 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Keuze incontinentiemateriaal

Bij het vinden van het juiste incontinentiemateriaal speelt de mate van incontinentie, de fysieke gesteldheid en de dagelijkse bezigheden van de patiënt een rol. Door deze gegevens te combineren, wordt het juiste incontinentiemateriaal gevonden. Daarbij kan een keuzewijzer gebruikt worden. Dit is een kaart waarop het gehele productoverzicht van een merk wordt getoond, via de advieswijzer vindt je het juiste verband. Deze keuzewijzer is bij de diverse fabrikanten van incontinentiemateriaal gratis aan te vragen en is zeker een handig hulpmiddel.
Er zijn vele soorten en merken incontinentiemateriaal op de markt. Kijk samen met de patiënt wat voor hem of haar de beste keus is. Er kan altijd proefmateriaal aangevraagd worden zodat de patiënt ook zelf kan ondervinden of dit de juiste keuze is en of hij persoonlijke voorkeur heeft. Het voordeel hiervan is dat er geen grote hoeveelheden incontinentiemateriaal aan de patiënt geleverd wordt dat in de praktijk niet het juiste materiaal blijkt te zijn.

Bestanddelen verbanden

Incontinentieverbanden dienen om het verlies van urine en/of ontlasting op te vangen. Incontinentieverband bestaat uit een aantal lagen van verschillende materialen. De bovenlaag bestaat uit een drooghoudlaag die vocht doorlaat zodat het oppervlak droog blijft. De tweede laag, de absorptiekern, bevat pulp die de urine opneemt. De meeste verbanden bevatten een derde laag met een zogenaamde superabsorber; in deze laag zijn absorberende korrels verwerkt, deze korrels houden de urine vast en binden het in tot een gel, zodat de huid niet meer nat kan worden en er geen nare geurtjes kunnen ontstaan.

Zie (onder Thema incontinentie) : 

Advies en hulp

Advies en hulp bij problemen kan er gegeven worden door de continentieverpleegkundige in het ziekenhuis of bij de medisch speciaalzaak. Ook bestaat de mogelijkheid dat er een verpleegkundige van de firma of de medisch speciaalzaak bij de patiënt thuis instructie komt geven.

Wanneer wordt incontinentiemateriaal vergoed?

De patiënt heeft recht op vergoeding van incontinentiemateriaal als er sprake is van één van de volgende situaties:

  • Als het urineverlies langer duurt dan twee maanden.
  • Als het verlies van ontlasting langer duurt dan twee weken én hierdoor het dagelijks leven ernstig wordt verstoord en langdurig gebruik noodzakelijk is.
  • Wanneer het ziektebeelden betreft waarbij mag worden aangenomen dat de incontinentie niet vanzelf geneest en blaas- of bekkenbodemtraining niet helpen.
  • Wanneer het dient ter ondersteuning van blaas- of bekkenbodemtraining voor de duur van de therapie.
  • Verzekerden vanaf 3 jaar met een niet-fysiologische vorm van incontinentie hebben recht op vergoeding van absorberende incontinentiematerialen, mits zij aan de medische indicatie voldoen.
  • Verzekerden van 5 jaar of ouder kunnen aanspraak maken op vergoeding van incontinentieverbanden, mits zij aan de medische indicatie voldoen.                               

Laatst bijgewerkt op: 15 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep