Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Invullen van een mictielijst

Gepubliceerd op: 13 december 2021

-Deze tekst is bestemd voor zorgverleners-

Om een objectief beeld te krijgen van hoe vaak en hoeveel iemand plast en hoeveel hij of zij drinkt, is het bijhouden van een plasdagboek, oftewel een mictielijst, een goed hulpmiddel.
Op de mictielijst vult iemand in op welk tijdstip, hoeveel milliliter urine werd geplast gedurende 24 uur. Daarnaast wordt ook ongewild urineverlies opgeschreven en de hoeveelheid die men drinkt.
De ingevulde lijst laat zien hoe groot de urineproductie van de dag en van de nacht is.

Maatbeker

Om te zorgen dat iemand weet hoeveel hij of zij per keer plast, is het nodig om de urine op te vangen in een maatbeker van een liter (liefst met 'ml.' aanduiding). Na het aflezen van de hoeveelheid kan de urine door het toilet worden gespoeld.

Inhoud beker of glas

Om de juiste hoeveelheid te kunnen noteren bij alles wat men drinkt is het handig vooraf al te meten hoeveel er in een kopje of beker gaat. Door telkens hetzelfde kopje of dezelfde beker te gebruiken is gemakkelijk bij te houden hoeveel iemand drinkt.

Uitvoering

De eerste plas die gemeten moet worden is de plas nadat men opstaat. Vervolgens wordt elke plas gemeten en genoteerd gedurende de dag en de nacht. De meting gaat door tot en met de eerste plas na het opstaan de volgende morgen.
Het ongewenste urineverlies kan in een aparte kolom aangegeven worden.
Bij voorkeur wordt dit onderzoek uitgevoerd op een vrije dag. Omdat de patiënt gebruik moet maken van een maatbeker op het toilet en alles wat hij of zij drinkt en plast bij moet houden op de mictielijst, is het wellicht aan te raden de mictielijst in te vullen op een vrije dag.

Interpretatie

Plaspatronen zijn heel divers, maar kunnen ondanks de verschillen allemaal normaal zijn. Veel mensen denken dat ze twee liter vocht per dag drinken, maar door een mictielijst bij te houden kan dat ook inzichtelijk worden.
Een ingevulde mictielijst kan helpen om plasklachten te verklaren.

  • Bij blaasontsteking is een mictielijst zinvol omdat het een afwijkend plaspatroon kan aantonen. Maar een mictielijst kan ook laten zien dat de totale urineproductie te laag is, waardoor sneller een infectie kan ontstaan.
  • Bij incontinentie-klachten kan een mictielijst helpen om de klachten te verklaren.
  • Bij mensen met nierstenen is het belangrijk om te weten of men voldoende urine per dag produceert.

 

I-phone App IP Plaslijst

Een makkelijke manier om digitaal een plaslijst bij te houden en te versturen aan de arts is via de ‘app’ die is ontwikkeld voor de iphone. De app heet ‘IP plaslijst’ en is te downloaden via de app-store.

Zie ook:

Laatst bijgewerkt op: 13 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep