Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Pijn na sterilisatie bij een man

Post-vasectomie pijn (PVP)

Gepubliceerd op: 06 december 2021

Ongeveer 5% van de patiënten houdt na een sterilisatie d.m.v. een vasectomie pijnklachten, de zogenaamde "Post-vasectomie pijn" (PVP). Deze wordt meestal gekenmerkt door aanhoudende of wisselende pijn ter hoogte van de testis (zaadbal) of de bijbal. De pijn verergert door lichamelijke activiteit, geslachtsgemeenschap of een zaadlozing. Daarbij is de bijbal vaak gevoelig en gezwollen.

Neuroom

Soms is een verdikking te voelen op de plaats van de eerdere sterilisatie, deze verdikking is gevoelig. Dit komt door littekenweefsel op de plaats waar het stukje van de zaadleider is verwijderd. De zenuw die langs de zaadleider naar de zaadbal loopt wordt geprikkeld door het littekenweefsel. Dit is een zogenaamd neuroom.

De klachten kunnen aan één of beide zijden bestaan, bovendien kan de pijn uitstralen naar de lies of naar de buik. Soms heeft een patiënt last van een knijpende pijn onder aan de bijbal. Of er is een brandende pijn ergens in het verloop van de lies.

Andere oorzaken

Andere mogelijke oorzaken voor pijn in het scrotum zijn een spatader in de balzak, een waterbreuk, een infectie of een gedraaide zaadbal . Deze oorzaken van de pijn kan de arts uitsluiten door het lichamelijk onderzoek, een urine- en bloedonderzoek en/of een echografie.

Soms is er sprake van zogenaamde neuropathische pijn (zenuwpijn) in plaats van Post vasectomie-pijn. De zenuwpijn wordt vaak beschreven als een scherpe, brandende en/of intense pijn, terwijl PVP een doffe pijn of pijn met tussenpozen is in de testikel. Vooral de pijn die gevoeld wordt tijdens een orgasme of na de seks bij een patiënt met PVP is typisch.
Elke pijn die langer duurt dan drie maanden moet door een specialist worden bekeken.

Therapie

Mogelijke behandelingen variëren op basis van de diagnose die kan worden gesteld door lichamelijk onderzoek van de balzak, laboratorium onderzoek en een echografisch onderzoek van de balzak. Het uitsluiten van andere mogelijkheden voor de pijn is een noodzakelijk maar vaak frustrerend proces.

Wanneer er sprake lijkt te zijn van een neuroom kan de pijn vaak worden beïnvloed door dit littekenweefsel te verwijderen. Bij afwezigheid van een neuroom is een hersteloperatie na de sterilisatie bij een groot gedeelte van de patiënten zinvol. Een verklaring hiervoor is dat door deze ingreep de stuwing, die voor een deel verantwoordelijk lijkt te zijn voor de pijn, verdwijnt.

Wanneer het ongedaan maken van de sterilisatie niet wenselijk of niet mogelijk is, kan een neurolyse worden overwogen. Dit is een ingreep waarbij de zenuwen die naar het scrotum lopen in de lies worden opgezocht en selectief worden doorgesneden.

Laatst bijgewerkt op: 10 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten