Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Trauma aan de zaadbal

Gepubliceerd op: 03 december 2021

Een trauma aan de zaadbal is door geweld of  eenongeluk toegebrachte schade aan de zaadballen.

Meestal betreft het een stomptrauma zoals bij iemand die in het kruis wordt geschopt. De zaadbal wordt dan tegen het schaambeen gedrukt. Dit leidt tot een bloeding. Zelden scheurt het omhulsel van de bal (tunica albuginea). Als dit het wel scheurt, worden de zaadproducerende buisjes met kracht uit de bal gedrukt.
In alle gevallen is er sprake van een fors hematoom (bloeduitstorting). Een dergelijke blauwe plek kan zwelling van de bal veroorzaken. Zo'n zwelling kan het weefsel van de zaadbal verdrukken en aanleiding geven tot zuurstof gebrek. De zaadbal kan hierdoor afsterven.

Symptomen

Ernstig letsel aan de testis gaat gepaard met ernstige pijn, misselijkheid en braken. Onderzoek van het scrotum is nauwelijks mogelijk. De bal is vaak niet meer voelbaar als gevolg van de zwelling door bloedverlies in de balzak.

Behandeling

De testis moet worden geopereerd indien er sprake is van een gescheurd kapsel. De essentie van de operatie is dat het defecte bloedvat buiten werking wordt gesteld door het dicht te binden. Dit komt weinig voor.

Laatst bijgewerkt op: 03 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep