Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Balzak, zaadbal en zaadleider

Functie en zaadproductie

Gepubliceerd op: 30 november 2021

De zaadballen worden ook wel teelballen of testikels genoemd. Ze maken deel uit van de mannelijke geslachtsorganen. 

Balzak en zaadballen

De balzak is gemaakt van een laag huid met een laag spieren eronder.

In de balzak (scrotum) bevinden zich twee gescheiden ruimtes waarin aan elke kant één zaadbal met een bijbal past. De zaadballen en bijballen bevinden zich eigenlijk buiten het lichaam in de balzak. Voor de productie van zaadcellen is het belangrijk dat de temperatuur in de balzak lager is dan de lichaamstemperatuur. 

De zaadballen produceren mannelijke hormonen en zaad (sperma).

Bijbal

Een man heeft dus twee zaadballen en twee bijballen. Zo'n bijbal (Latijn: epididymis) bestaat uit een wirwar van zeer kleine buisjes en ligt als een soort kapje op de zaadbal. De zaadcellen worden opgeslagen in de bijballen.

Zaadleider en zaadblaasjes

Vanuit de bijbal ontspringt de zaadleider (Latijn: vas deferens), die vervolgens naar de lies en met een grote bocht richting de prostaat gaat. De zaadleider verbindt de bijbal met de urinebuis. Achter de prostaat komt de zaadleider samen met de afvoer van zaadblaasjes. Zaadblaasjes zijn klieren die spermavocht produceren.

Hoewel de urinebuis ook urine loost, is er een klep die de uitstroom van sperma en urine regelt. Tijdens de ejaculatie stroomt het sperma door de urinebuis uit de penis.

 

Laatst bijgewerkt op: 14 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep