Overslaan en naar de inhoud gaan
search

TURP: Transuretrale resectie van de prostaat

Gepubliceerd op: 09 december 2021

De standaard operatie voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie, BPH) is een TURP. Dit is een behandeling waarbij een gedeelte van de prostaat verwijderd wordt via de plasbuis. Deze operatie wordt zeer vaak uitgevoerd en is efficiënt en veilig.

Het verwijderen van een gedeelte van de prostaat gebeurt op de operatiekamer onder narcose of gedeeltelijke verdoving (ruggenprik).

Via de plasbuis brengt de uroloog een buis in tot aan de prostaat. Door deze buis gaan een kleine camera met een lampje en een metalen lusje. Daarnaast vloeit er water doorheen. 
Het lusje wordt verhit waardoor het stukjes weefsel uit de prostaat kan snijden. De uroloog haalt zo het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt weg. 

De prostaat wordt van binnenuit uitgehold. Op die manier wordt de sluitspier niet geraakt en ontstaat na de operatie geen incontinentie. 

Het kapsel en de buitenste rand van de prostaat wordt niet verwijderd. Deze operatie is dus niet geschikt voor het volledig verwijderen van de prostaat voor prostaatkanker. Het metalen lusje kan kleine bloedinkjes meteen dichtschroeien. De uroloog spoelt de blaas met een vloeistof zodat bloed- en weefselresten uit de blaas worden verwijderd.

Risico’s


Bij elke operatie is er een kleine kans op complicaties, zoals bloedingen en infecties.
Na de operatie kunt u last krijgen van:

  • Retrograde ejaculatie: na een prostaatoperatie verandert de zaadlozing. De kleine blaassluitspier die zich bevindt tussen de prostaat en blaas in, gaat bij een TURP verloren. Hierdoor zal bij een zaadlozing (een deel van) het sperma niet via de penis naar buiten komen, maar in de blaas terechtkomen. Het heeft geen gevolgen voor het gevoel dat bij een orgasme hoort. U kunt ook nog gewoon een erectie krijgen. Het verwekken van kinderen is echter niet meer mogelijk.
  • Nabloeding
  • Urineweginfectie
  • Aandrangsklachten (telkens het gevoel te moeten plassen) met in uitzonderlijke gevallen urineverlies

Bij 75% van de patiënten is er door deze behandeling een verbetering van de klachten.
Een TURP-behandeling gaat gepaard met bloedverlies en is daarom moeilijk uit te voeren bij patiënten die bloedverdunners slikken (Ascal, Acenocoumarol, Sintrommitis).

Folder

Er is een folder beschikbaar over de verwijdering van een gedeelte van de prostaat via de plasbuis (TURP).

 

Alternatieve behandelingen

Er zijn nog diverse andere behandelingen van een vergroot prostaat en de obstructie. Zie Behandelingen bij Benigne prostaathyperplasie.

  • Behandelen met medicijnen (Alfablokker of 5-alfa-reductaseremmer).
  • De operatieve methode 'open prostatectomie'.
  • Een aantal mogelijke behandelingen die gebaseerd zijn op het toedienen van hitte in de prostaat.

 

Laatst bijgewerkt op: 05 oktober 2022

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep