Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Varicocele

Zakaderbreuk

Gepubliceerd op: 03 december 2021

De streng waaraan de zaadbal vast hangt heet de zaadstreng (funiculus spermaticus). In deze streng zitten de zaadleider, zenuwen en bloedvaten van de zaadbal. 

Varicocele is een spatader van de bloedvaten van de bal.
De aders in de balzak zijn uitgezet. De kleppen die er voor zorgen dat het bloed slechts één kant uitstroomt in de ader, werken niet meer goed. Dit zorgt ervoor dat een relatief grote hoeveelheid bloed via de aders terug kan stromen naar de zaadballen. Dit bloed is op lichaamstemperatuur, waardoor de zaadballen te warm worden. Dit heeft invloed op de vruchtbaarheid.
Een varicocèle komt meestal links voor, maar kan soms ook aan de rechter kant of aan beide zijden voorkomen.

Symptomen

Een varicocele wordt gevoeld als een zwaar, oncomfortabel, soms pijnlijk gevoel aan de zaadbal. Dit is het gevolg van de uitgezette bloedvaten. Deze zijn meestal goed voelbaar bij warm weer of bij het nemen van een warme douche. De zichtbare kluwen van bloedvaten wordt vaak beschreven als een ‘potje vol met pieren'.

Een varicocele komt voornamelijk aan de linkerzijde voor. Dit heeft te maken met het feit dat de linker bloedvaten, de testiculaire venen (het afvoerende bloedvat) over een grote lengte, achter de buik langs richting de nierader loopt. Aan de rechter zijde loopt deze over een grote lengte direct in de holle ader. Vanuit deze holle ader bestaat een sterke aanzuigende werking, zodat het lange bloedvat wordt leeg gezogen. Links wordt deze veel minder leeg gezogen. Hierdoor krijgt bloed de kans om stil te staan in het bloedvat. Dit kan de oorzaak zijn van de spatader.

Een varicocele komt bij ongeveer 15 % van alle mannen voor. Deze hebben daar uiteraard niet allemaal last van. Bij 20 tot 40 % van de mannen met een varicocele, bestaat onvruchtbaarheid.

Onderzoek

De meest varicocele zijn aantoonbaar bij lichamelijk onderzoek. Als een varicocele wordt vermoed, bijvoorbeeld bij onbegrepen onvruchtbaarheid, kan aanvullend onderzoek worden uitgevoerd. Een echografie van de bloedvaten in de zaadbal laat zien of een varicocele aanwezig is.

Behandeling

De behandeling van varicoceles wordt alleen gedaan indien de varicocele klachten oplevert of de man ongewenst kinderloos blijft en een afwijkende zaadproductie blijkt te hebben.

Mogelijke behandelingen zijn zijn er op gericht dat het betreffende defecte bloedvat buiten werking wordt gesteld door het dicht te binden.

  • Een operatie waarbij met een klein sneetje in de onderbuik de bloedvaten worden opgezocht en afgebonden. Ditzelfde sneetje kan ook worden gemaakt in de lies of in het scrotum (balzak). Hoe verder van de zaadbal, hoe makkelijker de bloedvaten te vinden zijn.
  • Het is ook mogelijk om via radiologische technieken de spatader zichtbaar te maken met contrastvloeistof. Vervolgens wordt dan een afsluitend veertje in de spatader geschoten zodat het afsterft. Succeskans is hiervan ongeveer 80%.

De belangrijkste complicatie van deze ingrepen is het opnieuw optreden van varicocele.

Laatst bijgewerkt op: 14 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep