Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Vernauwde voorhuid

Phimose / fimosis

Gepubliceerd op: 06 december 2021
Een te nauwe voorhuid betekent dat de voorhuid niet over de eikel kan schuiven.

Rijpingsproces van de voorhuid

Als een kind nog klein is, is het normaal dat de voorhuid niet van de eikel af te schuiven is. Deze zitten nog aan elkaar verkleeft. Soms zitten hier wit/geel doorschijnende bultjes tussen. Dit zijn afgestoten huidcellen, ze komen vanzelf vrij en zijn niet schadelijk.
Gedurende de eerste levensjaren heeft het kind ook erecties. Hierdoor wordt langzaam aan de voorhuid getrokken zodat deze loskomt van de eikel (rijpingsproces van de voorhuid). Bij sommige kinderen komt de voorhuid moeilijk los van de eikel als gevolg van een vernauwing van de voorhuid. Dit is meestal een rijpingsachterstand die in de eerste vijf jaar wordt ingehaald. De voorhuid rekt langzaam op en kan later probleemloos over de eikel worden geschoven.

Als het oprekken van de voorhuid uiteindelijk niet optreedt, is ingrijpen gewenst. Dit oprekken kan worden bevorderd door een hormoon-houdende zalf op de eikel te smeren. Uiteindelijk kan een operatie (besnijdenis) noodzakelijk zijn.

Vormen

Een te nauwe voorhuid kan het gevolg zijn van een ziekte of het niet genoeg oprekken (verminderde rijping). Dit is een aangeboren vernauwing. Als het gaat om een zieke voorhuid, zit er een soort ring in de voorhuid die de huid als een elastiekje om de eikel afknelt. Dit kan pijnlijk zijn en zelfs aanleiding geven tot een Paraphimosis (Spaanse kraag). De voorhuid is dan achter de rand van de eikel vast komen te zitten en zwelt zeer fors op. Een besnijdenis of het doorknippen van het zogenaamde elastiekje (verwijdingsplastiek) is een oplossing.

De voorhuid kan ook ontstoken zijn geweest waardoor er een vernauwing is ontstaan; De ontsteking geneest met littekenvorming en kloven die vervolgens opnieuw als litteken genezen. Dit proces geeft vernauwing van de voorhuid. Alleen een volledige besnijdenis levert hier een oplossing.

Klachten

Een te nauwe voorhuid bij pubers en volwassenen geeft kans op ontsteking van de eikel. Ook kan dit pijnlijk zijn bij een erectie en geslachtsgemeenschap.

Operaties

Alle operaties aan de voorhuid duren ongeveer 20 minuten en kunnen onder lokale verdoving worden uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer. Alleen voor jonge kinderen is het een dagopname en is de operatie onder volledige narcose.

Laatst bijgewerkt op: 10 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Erich Taubert:
Chronisch bekkenpijnsyndroom geeft scala aan klachten