Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Zwelling van de balzak (scrotum)

Gepubliceerd op: 03 december 2021

Een zwelling en pijn van de balzak kan diverse oorzaken hebben.

Mogelijke oorzaken:

Tumor in de zaadbal

Een snel optredende zwelling waarbij de zaadbal hard aanvoelt en het normale gevoel in de bal verdwenen is, kan duiden op een tumor. Een tumor kan kwaadaardig zijn, daarom is het van groot belang dat zaadbalkanker snel behandeld wordt.

Liesbreuk

Door een zwakke plek in het weefsel van de buik (onder de huid) kan het buikvlies voor een deel naar boven komen. Dit heet een breuk. Er zit dan een bobbel op de plek van de breuk. Bij een liesbreuk zit de bobbel in één van de liezen.
Als een liesbreuk groot genoeg wordt, kan deze tot in de balzak komen. De breuk duwt de zaadbal dan van zijn plaats. De situatie ontstaat meestal langzaam. De liesbreuk is vaak 's ochtends verdwenen. Als er druk op de buik komt te staan zal deze opnieuw verschijnen.
Een liesbreuk is gevaarlijk als er een stuk darm in opgesloten zit, dat heet een ‘geklemde breuk'. De liesbreuk is dan zeer pijnlijk en moet met spoed worden behandeld. De patiënt ervaart dan buikpijn, misselijkheid en moet braken.

Zie ook folder: Liesbreuk

Waterbreuk (hydrocele)

Een waterbreuk of hydrocele is een abnormale hoeveelheid vocht tussen bal en het vlies dat de zaadbal omgeeft. Hierdoor ontstaat een zwelling aan één of beiden zijden in de balzak. Normaal gesproken zitten de zaadballen in een zakje met een beetje vocht. Door een ongeluk, een gezwel of een ontsteking kan de hoeveelheid vocht in het zakje toenemen. De vliezen staan dan strak gespannen en zo ontstaat een waterbreuk. Meestal is echter niet duidelijk waarom er zo veel vocht in de balzak zit.

Spermatocele

In de zaadbuisjes die zich bij de bijbal bevinden kunnen verstoppingen ontstaan. Dit geeft in sommige gevallen een ophoping van vocht in de bijbal. Dit voelt als een extra bal in de balzak. De aandoening is meestal niet pijnlijk. Het ontstaan gaat langzaam, maar de zwelling zal niet vanzelf weggaan en moet behandeld worden.

Variocele

De variocele veroorzaakt een zwelling van de balzak aan de linkerzijde. Het gaat hier op spataderen. De bloedvaten van de zaadbal die het bloed weer afvoeren zitten meestal aan de linkerzijde en kunnen uitzetten tot spataderen. De zwelling voelt als kronkelige vloedvaten rondom de linker zaadbal. Dit geeft een zwaar gevoel in de zaadbal of een vervelende pijn in de lies. In een liggende houding zal de zwelling verdwijnen.
Een variocele zorgt voor een temperatuursverhoging van de linker testikel en kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Laatst bijgewerkt op: 04 oktober 2022

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep