Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Waterbreuk

Hydrocele

Gepubliceerd op: 03 december 2021

Een hydrocele of waterbreuk is een zwelling van de balzak aan één of beide kanten en komt vaak voor. Normaal gesproken zitten de zaadballen in een zakje met een beetje vocht. Door een ongeluk, een gezwel of een ontsteking kan de hoeveelheid vocht in het zakje toenemen. Dan ontstaat een hydrocele. Meestal is niet duidelijk waarom er zo veel vocht in de balzak zit.

Een hydrocele komt vooral voor bij mannen boven de 65 jaar. Maar soms hebben ook baby's er last van.

Behandeling

Baby

Bij een baby gaat de hydrocele alleen in de eerste maanden nog vanzelf weg. Blijft de zwelling bestaan dan spreekt men wel over een liesbreuk. Deze moet worden geopereerd. De open verbinding tussen de buikholte en het lieskanaal wordt dan gesloten waardoor er geen buikvocht meer in het scrotum kan lopen. Deze kinderen hebben meestal in de loop van de dag een toenemende zwelling rond een van beide testikels. Als ze gaan liggen loopt het vocht terug in de buik en is de zwelling weg.

Volwassene

Bij volwassenen verdwijnt de hydrocele meestal niet spontaan. Behandeling is echter niet nodig. Een hydrocele doet geen pijn en wordt ook niet kwaadaardig.

Soms veroorzaakt de zwelling echter wel klachten, bijvoorbeeld door knellende kleding of bij fietsen. Dan kunt u de hydrocele laten weghalen door een kleine operatie. Voor deze operatie moet u een dag naar het ziekenhuis en wordt u opgenomen op de afdeling kortverblijf.

De uroloog maakt tijdens de operatie een sneetje in uw balzak en laat het vocht weglopen. Daarna wordt de ruimte waarin het vocht zich ophoopt, geopend zodat het vocht afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt het sneetje gehecht.

Deze operatie is relatief eenvoudig. Er treden zelden complicaties op. Er wordt wel eens bloeding of infectie geconstateerd.
Een infectie kan aanleiding geven tot een scrotaal abces. Dit moet dan worden verwijderd door een nieuwe operatie. De wond die hierdoor ontstaat geneest langzaam. Dit kan soms een maand duren.
Na de operatie is de zwelling verdwenen. De wondgenezing gaat gepaard met zwelling zodat na de operatie er opnieuw zwelling kan ontstaan. Deze zwelling trekt langzaam weg en is dus een normaal verschijnsel.

Laatst bijgewerkt op: 14 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep