Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Behandeling van nierstenen

Gepubliceerd op: 09 december 2021

Behandeling van nierstenen is niet altijd nodig. Als de steen geen pijn of infecties veroorzaakt en de nierfunctie er niet onder lijdt kan worden afgewacht. Tijdens periodieke controles houdt de uroloog in de gaten of de steen groeit. Het is beter om een groeiende steen te behandelen.

Klachten ten gevolge van nierstenen vragen om een snelle behandeling. Een vastzittende steen kan felle, krampachtige pijn veroorzaken. Dit wordt ook wel koliek genoemd. Daarnaast kan een vastzittende steen leiden tot een ernstige infectie. Vandaar dat nierstenen die gepaard gaan met koorts en algemeen ziek-zijn een snelle behandeling vereisen.

Als de niersteen geen acute klachten veroorzaakt kan rustig worden gekeken naar de meest geschikte behandeling. Als duidelijk is dat de steen verwijderd moet worden, gaat de uroloog bepalen welke techniek met de minste belasting voor de patiënt, het beste resultaat oplevert. Dit is afhankelijk van de soort steen (als dit bekend is) en waar de steen zich bevindt. De steen kan zich in de gehele urineweg bevinden: in de nier, in de urineleider of in de blaas.

 

Mogelijke behandeling

Resultaten van de behandelingen

De behandeling van patiënten met nierstenen heeft in het Slingeland Ziekenhuis een belangrijke plaats. Acute behandelingen bij patiënten met niersteenkolieken komen regelmatig voor, waardoor de urologen veel ervaring hebben met deze behandelingen. Alle technieken en instrumenten zijn voorhanden. De urologen zijn ervaren in het gebruik hiervan.

De niersteenvergruizer functioneert naar volle tevredenheid. Door de samenwerking met de afdeling Nefrologie van de Interne geneeskunde krijgen patiënten een multidisciplinair advies ter voorkoming van nieuwe stenen.

Contact en informatie

Voor meer informatie over de behandelingen of om een afspraak te maken met een uroloog kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Tel. (0314) 32 95 72.

Laatst bijgewerkt op: 09 januari 2024

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep