Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Verwijdering van de prostaat

Radicale Prostatectomie

Gepubliceerd op: 09 december 2021

Een radicale prostatectomie is een operatie waarbij de prostaat en de zaadblaasjes worden verwijderd. Het doel van deze behandeling is het genezen van prostaatkanker.
Als de operatie zonder complicaties verloopt, mag de patiënt na 3 of 4 dagen weer naar huis.

Laparoscopische operatie met de Davinci Robot 

Dit is een kijkoperatie in de buik.

Deze operatie vindt niet plaats in het Slingeland Ziekenhuis maar in Rijnstate in Arnhem. Voorbereiding en nazorg zijn in het Slingeland Ziekenhuis. De Doetinchemse uroloog Geboers opereert de patiënt met behulp van de Da Vinci Robot. 

De Da Vinci Robot is een high-tech apparaat dat de uroloog helpt om moeilijke ingrepen via een kijkoperatie te verrichten. Een groot voordeel van deze techniek is dat de structuren van het weefsel goed in beeld te brengen zijn door vergroting en een driedimensionaal beeld.

Filmpje

In het filmpje hiernaast ziet u hoe de Davinci Robot van Rijnstate werkt.

De uroloog maakt 4 sneetjes van ongeveer 1,5 cm in de buikwand waardoor de operatie-instrumenten de buik ingaan. Daarnaast maakt de uroloog een snee van 5 cm waardoor de prostaat wordt verwijderd. Omdat er meerdere kleine sneetjes worden gemaakt in plaats van een grote, is de herstelperiode van de patiënt relatief kort.
De patiënt kan een dag na deze opeatie met ontslag uit het ziekenhuis.

Bekkenfysiotherapie

Al voor de operatie krijgt de patiënt bekkenfysiotherapie om de bekkenbodemspieren te trainen. De prostaat kan namelijk helpen bij het ophouden van de plas. Omdat de prostaat bij de operatie verwijderd wordt helpt een getrainde bekkenbodemspier om ook na de operatie controle te houden over de blaas en de sluitspier.

Katheter

Tijdens de operatie brengt de uroloog een katheter aan om de urine uit de blaas af te voeren. De nieuwe verbinding tussen de blaas en de plasbuis krijgt zo tijd om te genezen. De katheter blijft 3 tot 5 dagen zitten en wordt tijdens de eerste controle afspraak verwijderd.


Risico's en complicaties

Zoals bij iedere operatie kunt u bij de verwijdering van de prostaat te maken krijgen met complicaties als bloedverlies of infecties. Daarnaast zijn er nog een aantal specifieke risico's bij deze operatie.

Laatst bijgewerkt op: 02 januari 2023

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep