search

Verwijdering van de prostaat

Radicale Prostatectomie

Gepubliceerd op: 09 december 2021

Een radicale prostatectomie is een operatie waarbij de prostaat en de zaadblaasjes worden verwijderd. Het doel van deze behandeling is het genezen van prostaatkanker.
Als de operatie zonder complicaties verloopt, mag de patiënt na 3 of 4 dagen weer naar huis.

Operatiemethoden

De operatie kan op twee manieren plaatsvinden.

 

Laparoscopische operatie met de Davinci Robot

Dit is een kijkoperatie in de buik.

Deze operatie vindt niet plaats in het Slingeland Ziekenhuis maar in Rijnstate in Arnhem. Voorbereiding en nazorg zijn in het Slingeland Ziekenhuis. De Doetinchemse uroloog Geboers opereert de patiënt met behulp van de Da Vinci Robot. Zo wordt steeds meer ervaring opgedaan met deze techniek.

Laparoscopische operatie met de Davinci Robot

Dit is een kijkoperatie in de buik.

Deze operatie vindt niet plaats in het Slingeland Ziekenhuis maar in Rijnstate in Arnhem. Voorbereiding en nazorg zijn in het Slingeland Ziekenhuis. De Doetinchemse uroloog Geboers opereert de patiënt met behulp van de Da Vinci Robot. Zo wordt steeds meer ervaring opgedaan met deze techniek.

De Da Vinci Robot is een nieuw high-tech systeem dat de uroloog helpt om moeilijke ingrepen via een kijkoperatie te verrichten. Een groot voordeel van deze techniek is dat de structuren van het weefsel goed in beeld te brengen zijn door vergroting en een driedimensionaal beeld.

De uroloog maakt 4 sneetjes van ongeveer 1,5 cm in de buikwand waardoor de operatie-instrumenten de buik ingaan. Daarnaast maakt de uroloog een snee van 5 cm waardoor de prostaat wordt verwijderd. Omdat er meerdere kleine sneetjes worden gemaakt in plaats van een grote, is de herstelperiode van de patiënt relatief kort.

Open operatie

Uroloog, dokter Taubert opereert patiënten volgens de traditionele 'open radicale prostatectomie'. Hierbij worden direct de lymfeklieren weggenomen als dat nodig blijkt en voor onderzoek opgestuurd. De uroloog maakt één snee van 10 cm in het midden van de onderbuik vanaf de bovenrand van het schaambeen. Vervolgens wordt de prostaat rondom vrij gemaakt waarbij de zenuwen die voor een erectie zorgen, voorzichtig van de prostaat worden afgeschoven. Langzaam wordt de plasbuis zichtbaar. Deze wordt doorgesneden waarbij zoveel mogelijk sluitspierweefsel intact wordt gelaten.
Na verwijdering van de prostaat, maakt de uroloog een nieuwe verbinding tussen het overgebleven deel van de plasbuis en de blaas. Ook de zaadblaasjes worden verwijderd die enkel van belang zijn bij de voortplanting. Natuurlijk zal geen sperma meer vrijkomen bij het klaarkomen na een radicale prostaatverwijdering.

Deze operatie duur ongeveer 2 uur. Na de operatie is het in sommige gevallen noodzakelijk om nog een dag ter observatie op de Intensive care te verblijven. In de avond na de operatie mag de patiënt weer eten en drinken en begint het herstel. Meestal mag de patiënt de derde dag na de operatie naar huis.

Het herstel thuis kan nog behoorlijk tegenvallen. Na de prostaatverwijdering heeft u een katheter in de penis waardoor de urine uit de blaas wegloopt. Meestal is er daarna sprake van (tijdelijke) incontinentie. De volgende dagen kan met behulp van oefeningen voor de bekkenbodemspieren de controle over de blaas langzaam worden teruggewonnen.

Bekkenfysiotherapie

Al voor de operatie krijgt de patiënt bekkenfysiotherapie om de bekkenbodemspieren te trainen. De prostaat kan namelijk helpen bij het ophouden van de plas. Omdat de prostaat bij de operatie verwijderd wordt helpt een getrainde bekkenbodemspier om ook na de operatie controle te houden over de blaas en de sluitspier.

Katheter

Tijdens de operatie brengt de uroloog een katheter aan om de urine uit de blaas af te voeren. De nieuwe verbinding tussen de blaas en de plasbuis krijgt zo tijd om te genezen. De katheter blijft 10 dagen zitten en wordt tijdens de eerste controle afspraak verwijderd.


Risico's en complicaties

Zoals bij iedere operatie kunt u bij de verwijdering van de prostaat te maken krijgen met complicaties als bloedverlies of infecties. Daarnaast zijn er nog een aantal specifieke risico's bij deze operatie.

Laatst bijgewerkt op: 03 januari 2022

compilatie.jpg
Korte broeken in het Slingeland Ziekenhuis