Blog › Behandelingen

Behandelingen

Modernste niersteenvergruizer van Nederland in het Slingeland (Door: LS, webredactie)

Niersteenvergruizer met rontgen en echografie

Dinsdag, 10 November 2015 Sinds 2015 heeft de vakgroep Urologie van het Slingeland Ziekenhuis een niersteenvergruizer. Het is een modern apparaat, omdat deze vergruizer naast röntgen ook is uitgerust met echografie. Zo kunnen nu nog meer patiënten geholpen worden.

“Een niersteenvergruizer moet zijn uitgerust met beeldvormende techniek om in de patiënt te kunnen kijken en de niersteen te lokaliseren”, vertellen uroloog Esther Remijn en verpleegkundige urologie Annemiek Foederer. “Onze vorige vergruizer had alleen röntgen. Daarmee kun je alleen nierstenen zien die calcium bevatten. De nieuwe vergruizer heeft naast röntgen ook echografie. Dat is een beeldvormende techniek met behulp van geluidsgolven. Met echografie kunnen we ook stenen van een andere samenstelling zien. Dat betekent dat we met deze nieuwe vergruizer nog meer patiënten met nierstenen kunnen helpen.”


ReageerLees verder

Aantal reacties: 12

Robotchirurgie voor Prostaatoperaties (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 06 Februari 2014 Artikel uit Slingeland Nieuws nr. 13, mei 2013
Door: Laura Scholten

Da Vinci-robot is high-tech verlengstuk van de uroloog

Het lijkt science-fiction, maar robotchirurgie wordt al zo’n tien jaar toegepast in de urologie. De techniek wordt steeds slimmer en de apparaten steeds kleiner. Sinds 2010 opereert uroloog Arno Geboers met de ‘Da Vinci-robot’. Het high-tech systeem helpt de uroloog om prostaatoperaties via een kijkoperatie te verrichten. Patiënten uit het Slingeland en SKB in Winterswijk behandelt hij met deze robot in Arnhem, met uitstekende resultaten.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Resultaten van 2 jaar incontinentie chirurgie (Door: E. Taubert, uroloog)

De bandjes, hoe zit dat in het Slingeland

Zondag, 29 April 2012 TOT vanaf januari 2009 tot heden
 
Sinds januari 2009 worden de TOT bandjes in het Slingeland ziekenhuis afdeling Urologie nog maar door een uroloog uitgevoerd. Dit is gedaan in het kader van superspecialisatie. Dit past in de landelijke trend waarin verwacht wordt dat het succes van een operatie groter is, en de complicaties van deze operatie minder zijn indien deze door een supergespecialiseerde operateur wordt uitgevoerd.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 16

Botoxbehandeling blaas (Door: Polikliniek Urologie)

nu ook poliklinisch mogelijk

Vrijdag, 23 December 2011 Sinds augustus 2011 is het mogelijk om een botoxbehandeling ,ter behandeling van een overactieve blaas,poliklinisch te doen.Voorheen vond dit plaats op het operatiecomplex onder algehele narcose of ruggeprik. Nu krijgt de patient ruim een uur van te voren een verdovende vloeistof in de blaas gebracht via een malige catheterisatie. Deze vloeistof blijft dan tot aan de behandeling in de blaas. Inmiddels zijn er 13 patienten poliklinisch behandeld naar tevredenheid. Er wordt soms een iets prikkelend gevoel waargenomen maar echte pijn werd niet gevoeld.
Kortom zonder narcose/ruggeprik toch botoxbehandeling mogelijk!!!!
 
Caroline en Annemiek, verpleegkundigen poli urologie
 
 

ReageerLees verder

Aantal reacties: 9

Slingelandse Urethrareconstructies gepresenteerd bij Urologenvereniging (Door: E. Taubert, uroloog)

Behandeling bij plasbuisvernauwing

Dinsdag, 06 December 2011 Op 18 november vond in de Creatieve Fabriek in Hengelo (Overijssel) de jaarlijkse najaarsbijeenkomst van de Nederlandse vereniging voor Urologie plaats. Traditioneel is dit de plaats waar Nederlandse urologen ervaringen delen en de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek en behandelingen presenteren. De Urologen van Doetinchem en Winterswijk zijn aangesloten bij de Twents-Achterhoekse Urologenregio die verantwoordelijk was voor de organisatie van deze bijeenkomst. Logisch dat ook vanuit het Slingeland Ziekenhuis een bijdrage aan de dag mocht worden verwacht.
Dit gebeurde in de vorm van een presentatie over de behandelingservaring en resultaten van de plasbuisreconstructie. Slechts een handjevol Nederlandse urologen houden zich bezig met deze aandoening. Plasbuisvernauwingen of stricturen zijn hardnekkig en worden veelal nog behandeld door ze op te rekken of in te snijden. Helaas geeft het oprekken of insnijden een succespercentage dat onder de 50% ligt en zelfs in meer dan 90% een verergering van de vernauwing oplevert als deze meer dan een keer wordt opgerekt of ingesneden.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 11

Goedaardige niertumoren (Door: E. Taubert, uroloog)

toevallige gevonden afwijking en de risico

Donderdag, 25 November 2010 Hoe een onnodig onderzoek tot een onnodige operatie kan leiden
 
Steeds meer mensen worden met steeds modernere onderzoeken belast. Wij artsen krijgen hierdoor vaak foto's te zien waarop veel meer informatie beschikbaar is dan waarvoor het onderzoek bedoeld was.
De nieren liggen achter de buik, rechts en links in de flanken. Een CT-scan of echografisch (geluid) onderzoek van de buik laat ook de nieren zien, ook al was dit niet het te onderzoeken orgaan. Er worden dus vaker toevallig afwijkingen gevonden die niets te maken hebben met de klacht van de patiënt.
Een Total Bodyscan wordt toenemend populair. Voor relatief weinig geld is het mogelijk bij commerciële instellingen je hele lichaam door de scanner te laten halen. Een dergelijke scanner ziet van alles maar vooral ook veel niet. Een goede scan betekent niet dat iemand geen kanker met zich mee draagt. Het betekent wel dat alles er grofweg normaal uitziet. De nier is uitermate geschikt om met een dergelijke scan te beoordelen. Zijn hierop afwijkingen te zien dan beschouwen we dit ook als toevallig gevonden nierafwijkingen.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 35

Steengoed in Doetinchem (Door: E. Remijn, uroloog)

symposium over nier- en blaasstenen

Maandag, 22 November 2010 Na vier dagen congres met collega ErichTaubert, heb ik de " blog-vibe" begrepen. Aldus een verslag van de vrijdag na het congres over sex in Malaga.
 
Door de Nederlandse vereninging van urologisch verpleegkundigen was ik uitgenodigd om een praatje te houden over urolithiasis (stenen), op het symposium "steengoed" op 19 november in Zwolle.
Ik mocht het spits af bijten als eerste spreker. Ik heb een samenvatting gegeven over steenbehandeling, in drie kwartier een uiteenzetting over de behandeling van nier- en ureterstenen.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 5

Trampoline om taboe urineverlies te doorbreken (Door: E. Taubert, uroloog)

Incontinentie nog vaak een verborgen probleem

Donderdag, 11 November 2010 Vanochtend hoorde ik op  3 FM bij Giel dat er op station Utrecht Centraal een grote trampoline was neergezet voor een ludieke actie.
Inderdaad, dames! Je moet er niet aan denken wat er gebeurd als je daarop gaat springen. De boodschap die bij de actie hoort is een serieuze: incontinentie bij vrouwen moet bespreekbaar worden.
Urineverlies is een verborgen probleem dat door veel te veel vrouwen als hinderlijk wordt ervaren maar als 'normaal' wordt geaccepteerd. Je hebt kinderen gehad en dus hoort het erbij.
 
Wist u dat incontinentie bij drukverhogende momenten zoals trampolinespringen in Azie nagenoeg niet voorkomt.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Erectiestoornis, een moeilijk gevalletje (Door: E. Taubert, uroloog)

Dinsdag, 02 November 2010 Potentie om een goede erectie te voorschijn te kunnen toveren is voor menig man nog steeds een belangrijk aspect van geluk en mannelijkheid. Falen hierin geeft frustratie en onlust. Dit kan de man op meerdere gebieden ongelukkig maken. Sinds de Viagra-revolutie worden steeds meer mechanismen van de erectie onthuld. In de laatste Amerikaanse bijeenkomst voor urologen werd door prof. Dr. Meuleman, uroloog in het VU Medisch Centrum te Amsterdam, dit onderwerp met speciale aandacht gevolgd.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 40

Blaasstenen (Door: E. Taubert, uroloog)

van steensnijders tot urologen

Dinsdag, 12 Oktober 2010 In de hedendaagse tijd is een blaassteen een relatief weinig voorkomende aandoening. Meestal is dit een complicatie bij langdurige katheterisatie en terugkerende blaasontstekingen. In het verre verleden was dit wel anders. Blaasstenen kwamen veel voor en zorgden voor welhaast ondraaglijk lijden. Zowel vrouwen met urineweginfecties als mannen met prostaatproblemen konden stenen in de blaas ontwikkelen. Dit leidde tot vreselijke toestanden.
Allereerst ging een blaassteen meestal gepaard met bijna continue blaasontsteking. De urine stonk en de patiënt verloor de urine daarnaast vaak ook nog eens ongewild. De patiënt raakte hierdoor in een sociaal isolement. De chronische ontsteking en de steeds groter wordende steen zorgden vervolgens voor ondraaglijke pijnen. Soms kon de patiënt nagenoeg niet meer plassen en ontwikkelde een verminderende nierfunctie met de dood als gevolg.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 4

Wetenschappelijk onderzoek naar prostaatlijden (Door: E. Taubert, uroloog)

Neptune studie van start in Slingeland

Zaterdag, 28 Augustus 2010 Onlangs werd de eerste groep patiënten bereid gevonden mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van plasklachten die worden veroorzaakt door de prostaat. De Neptune studie onderzoekt of mannen met een goedaardige prostaatvergroting gebaat zijn bij een combinatie van twee medicijnen waarmee de blaas- en de prostaatspieren worden ontspannen.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Besnijdenis zonder prikje (Door: E. Taubert, uroloog)

het gebruik van verdovende creme op de poli

Vrijdag, 27 Augustus 2010 De meesten kennen het wel. De toverzalf die kinderen opgesmeerd krijgen om het prikje bij de dokter draaglijk te maken. EMLA creme is al jaren in de handel en heeft een aangetoond goede verdovende werking op de huid waarop het wordt gesmeerd. De creme bevat lidocaine en prilocaine en werkt ongeveer 1 tot twee uur nadat het is aangebracht op de te verdoven plek. Liefst onder een pleister. De werking houdt ongeveer twee uur aan. Tot op heden werdt deze creme op de polikliniek urologie slechts sporadisch gebruikt. Alle ingrepen werden nog op de klassieke wijze verdoofd. Niet er aantrekkelijk aangezien dit een spuit betreft op een plek die de meeste mannen als kwetsbaar beschouwen.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 26


 
Archief