BlogBehandelingen › Besnijdenis zonder prikje

Besnijdenis zonder prikje

het gebruik van verdovende creme op de poli

E. Taubert, uroloog

Vrijdag, 27 Augustus 2010

De meesten kennen het wel. De toverzalf die kinderen opgesmeerd krijgen om het prikje bij de dokter draaglijk te maken. EMLA creme is al jaren in de handel en heeft een aangetoond goede verdovende werking op de huid waarop het wordt gesmeerd. De creme bevat lidocaine en prilocaine en werkt ongeveer 1 tot twee uur nadat het is aangebracht op de te verdoven plek. Liefst onder een pleister. De werking houdt ongeveer twee uur aan. Tot op heden werdt deze creme op de polikliniek urologie slechts sporadisch gebruikt. Alle ingrepen werden nog op de klassieke wijze verdoofd. Niet er aantrekkelijk aangezien dit een spuit betreft op een plek die de meeste mannen als kwetsbaar beschouwen.

Besnijdenissen ofwel het verwijderen van de voorhuid is de meest voorkomende operatie op aarde. Meestal natuurlijk bij pasgeborenen of kinderen vanwege religiueze redenen of indien de voorhuid te nauw blijft en het kind hindert. Maar ook bij volwassenen wordt de besnijdenis nog opvallend vaak uitgevoerd. In ons ziekenhuis betreft het gemiddeld twee patienten per week. Er is dan meestal sprake van een huidaandoening waarbij ontsteking leid tot roodheid en irritatie van de eikel en voorhuid. Deze ontsteking geneest als een litteken. De voorhuid wordt hierdoor stug en kan niet meer zo gemakkelijk over de eikel worden gehaald. Zeker in erectie geeft dit veel klachten en kan zelfs aanleiding zijn tot pijn en kloofjesvorming. Deze Balanitis Xlerotica Obliterans (letterlijk: littekenvormende ontsteking van de voorhuid en eikel) komt dus vaak voor bij mannen. Ook vrouwen hebben deze huidziekte vaak rondom de clitoris en kleine schaamlippen. Dit leidt echter niet tot klachten en wordt dus niet snel opgemerkt. De ontsteking is vaak te remmen met een corticosteroid creme.
Als echter de verlittekening al tot vernauwing heeft geleid is een besnijdenis de enige oplossing.
Mannen kunnen de besnijdenis gemakkelijk poliklinisch laten uitvoeren. Er is dan geen narcose zodat de penis met behulp van een gevoelige prik moest worden verdoofd. Het gebruik van EMLA creme heeft dit overbodig gemaakt.De EMLA creme wordt op recept meegegeven tijdens het eerste polikliniekbezoek aan de uroloog waar in de operatie is besproken. Een tot twee uur voor de operatie wordt de gehele penis en eikel ingesmeerd met de creme. Deze heeft enige tijd nodig om diep in de weefsels door te dringen. Als de operatie begint is de verdoving volledig werkzaam en kan de besnijdenis zonder prikje of pijn worden uitgevoerd. Indien er toch gevoel over is kan dit gemakkelijk en pijnloos door een beetje extra verdoving worden weggenomen.
Ondertussen is enige ervaring met deze methode opgedaan. Onze patienten zijn uitermate tevreden. Wij zien minder angst. Het prikje bleek toch weer bedreigender dan gedacht. 
 

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Besnijdenis zonder prikje

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)