BlogBehandelingen › Steengoed in Doetinchem

Steengoed in Doetinchem

symposium over nier- en blaasstenen

E. Remijn, uroloog

Maandag, 22 November 2010

Na vier dagen congres met collega ErichTaubert, heb ik de " blog-vibe" begrepen. Aldus een verslag van de vrijdag na het congres over sex in Malaga.
 
Door de Nederlandse vereninging van urologisch verpleegkundigen was ik uitgenodigd om een praatje te houden over urolithiasis (stenen), op het symposium "steengoed" op 19 november in Zwolle.
Ik mocht het spits af bijten als eerste spreker. Ik heb een samenvatting gegeven over steenbehandeling, in drie kwartier een uiteenzetting over de behandeling van nier- en ureterstenen.

Samenvatting 
 
Kortweg: alle stenen kunnen vergruisd worden, behalve die groter dan 2 cm.
80% van de stenen die kleiner zijn dan 1 centimeter komen spontaan.
Dus 6 to 8 weken afwachten bij een steen is verantwoord, tenzij de patiënt pijn, koorts of gestuwde nieren heeft.
Als de niersteenvergruizing niet werkt, moet worden overgegaan tot een operatie.
  • Ureterorenoscopie: via plasbuis naar urineleider naar de steen.
  • PNL (percutane nefro litholapaxie): via de flank rechtstreeks naar de nier en zo de steen verwijderen.
Daarnaast heb ik wat uitleg gegeven over de steenaanpak van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Wij hebben een "steenteam" opgericht. Hieraan nemen deel: de uroloog, verpleegkundigen die ook de vergruizing uitvoeren, de nefroloog en diëtist worden hopelijk in nabije toekomst toegevoegd.
 
In de praktijk hebben we al resultaat bereikt, namelijk de snelle " steenstraat". Dat wil zeggen dat de patiënt binnen 1 week welkom is op de polikliniek en de steen nog dezelfde dag wordt vergruisd!
Dit is mede het gevolg van onze eigen steenvergruizer en goede verpleegkundigen die dit iedere dag kunnen bedienen.
 
Het publiek op het symposium was enthousiast en ik kreeg veel vragen na m'n praatje van afdelingen in den lande die ook een vergruizer willen of verpleegkundigen die de stralingshygiëne cursus willen doen.
Daarna nog eens geluisterd naar diëtiste. Interessant praatje. Al met al komt het er toch weer op neer dat als je gemiddeld eet en vooral niet te weinig drinkt je de minste kans op stenen hebt.
 
 

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Steengoed in Doetinchem

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)