Overslaan en naar de inhoud gaan
search

De prostaat

Anatomie en functie van de prostaat

Gepubliceerd op: 30 november 2021

De prostaat is een klier bij mannen die prostaatvocht produceert voor de zaadcellen. De zaadcellen en het prostaatvocht vormen samen sperma. De prostaatklier wordt ook wel de ‘voorstanderklier’ genoemd. Eigenlijk is de prostaat niet één klier maar een aantal klieren samen binnen een kapsel (bindweefselwand).

De prostaat bevindt zich aan de uitgang van de blaas, rondom het eerste stuk van de urinebuis. Het gedeelte van de urinebuis dat
zich door de prostaat heen boort wordt ‘urethra prostatica’ genoemd. Deze begint bij de blaashals (binnenste sluitspier) en eindigt bij de plasbuissluitspier die onder de prostaat ligt.
In de urethra prostatica monden ook de kanaaltjes van de zaadblaasjes uit. Deze uitmonding heet het veru montanum (berg van de waarheid).

De prostaat bestaat uit verschillende zones. Direct rondom de urinebuis ligt de zogenaamde ‘transitie zone’. Deze zone van de prostaat groeit gedurende het leven onder invloed van het mannelijk hormoon (testosteron). De groei van deze zone is vaak verantwoordelijk voor plasklachten bij de ouder wordende man (zie prostaatgroei). De plasbuis kan worden dichtgedrukt waardoor de urine minder gemakkelijk door de buis kan stromen. Daardoor moet de blaas dan meer druk zetten maar de urinestraal verslapt en aandrang om vaak te plassen ontstaat. (zie: LUTS).

Functie van de prostaat

Door het prostaat heen lopen twee zaadleiders welke van de bijballen komen. Door de zaadleiders gaan de zaadcellen. Daaraan wordt wat vocht toegevoegd in de zaadblaasjes, waardoor de zaadcellen actief worden. In de prostaat wordt prostaatvocht toegevoegd, wat voedingsstoffen bevat voor de zaadcellen. Het is dan sperma geworden dat tijdens een zaadlozing (ejaculatie) via de plasbuis in de penis het lichaam verlaat.

De reden dat het sperma niet de verkeerde kant op gaat bij een zaadlozing (dus richting de blaas) komt door een klein afsluitspiertje. Dit spiertje ligt tussen de blaas en de prostaat in om de plasbuis heen. Tijdens een zaadlozing wordt het actief en sluit het de plasbuis af.

 

Laatst bijgewerkt op: 10 december 2021

Verpleegkundig Kenniscentrum

Verpleegkundig Kenniscentrum

Uroloog Ilse van Dungen
Nierstenen onder de loep